10 mar 2014

Tratado de libre comercio UE-EEUU: algunas ideas chave


Xa durante o 2013, dun xeito bastante opaco, vense traballando o acordo de libre comercio UE-EEUU. Aínda que parece algo bastante lonxano, en realidade nos afectará bastante e é importante seguir de cerca os detalles da negociación. Compañeiras da lista de correo-e de soberanía alimentaria da Federación ISF facilitáronnos un resumo de como van as cousas polo momento.
  • OBXECTIVOS DO TRATADO:
- Crear o espazo de comercio máis grande do mundo e non perder o tren dos xigantes asiáticos
- Os aranceis xa son moi baixos entre UE e EEUU, co que o principal obxectivo do tratado é eliminar as regulacións que dificultan os intereses das empresas do agronegocio.
  • PRINCIPAIS AMEAZAS PARA A SOBERANÍA ALIMENTARIA
- Diferente enfoque da seguridade alimentaria en EEUU e Europa:
Unión Europea
Estados Unidos
Verificación en toda a cadea: “da leira ao prato”
Só verifícase produto final
Aplicación do principio de precaución: as dúbidas son bastante para restrinxir
Necesarias probas científicas para a restrición dun produto.
As empresas teñen que probar a inocuidade de produtos químicos
O Goberno ten que probar que un produto é nocivo para restrinxilo

- Disputas específicas en torno á alimentación:
Tema
Que queren as empresas estadounidenses do agronegocio da UE
OMGs
Acelerar o proceso de aprobación da Unión Europea e a sincronización coas aprobacións de Estados Unidos. Que non haxa probas individuais para compoñentes de eventos xenéticos acumulados. Maior tolerancia a trazas de transxénicos en alimentos, alimento animal e procesados. Levantar a prohibición sobre aves e porcos alimentados con transxénicos. Reemprazar o etiquetado de OMGs polo etiquetado de alimentos libres de transxénicos.
Hormonas de crecemento
Levantar a prohibición de carne de vacún alimentado con hormonas
Promotores de crecemento
Levantar a prohibición de carne de vacún e porcos alimentados con ractopamina
Cloro
Levantar a prohibición sobre pollos e pavos lavados con cloro
Acedo láctico
Levantar a prohibición sobre carne de vacún e porco lavada con ácido láctico
Vacas tolas
Levantar a prohibición sobre a manteiga (que as empresas declaran que se utiliza para producir biocombustible e non para alimentos)
Triquinose
Eliminar as probas esixidas para triquinosis en porcos
Leite
Aumentar o número de células somáticas permitidas (para vacas con mastite) ou eliminar completamente a esixencia de conteo
Cereixas
Levantar ou diminuír as esixencias para demostrar a non existencia de pudrición parda
Moluscos
Levantar a prohibición sobre os moluscos de orixe estadounidense que non sexan vieiras
Alteradores endocrinos
Absterse de prohibir produtos químicos (usados na produción ou empaquetado) que teñan a propiedade de afectar o sistema endocrino só por esa razón

- Outros puntos contemplados nas negociacións:
- Compra pública local
- Etiquetado da orixe dos alimentos
- Novas tecnoloxías da alimentación: Animais clonados, nanotecnología, biología sintética
  • OUTRAS AMEAZAS
- Inclusión de mecanismos de disputa inversores –estados
- Expansión dos términos do acordo a outras negociacións
  • QUE SABEMOS DA NEGOCIACIÓN?
- O segredo e a opacidad son as principais características das negociacións. Con todo, as empresas foron ampliamente consultadas.
- Datas previstas de róldalas de negociación en 2014: Marzo (Bruxelas), Maio (Washington), Xullo (Bruxelas), Outubro (Washington) e Decembro (Bruxelas)
- Prazos: borrador de acordo preparado en 2014. Alargarase con seguridade a 2015.

Haberá que estar atentos e ir seguindo o tema. Seguiremos informando!!!

No hay comentarios: